Studentflak - Allt du behöver veta

Studentflaket är en stor del av studentfirandet under dagen. Tiden som studenterna åker med studentflaket varierar från skola till skola. En del gör det innan de har sprungit ut, medan andra kommer att göra det efter utspringet.

För att sammanfatta det så är studentflaket en riktig rolig del av studentfirandet och något som alla borde uppleva. Studentflaket innebär massor av musik, dans och firandet att man nyss har tagit studenten.

I denna artikeln kommer vi gå igenom allt som du behöver veta om studentflak.

Vad kostar det att hyra ett studentflak?

När man bokar studentflak så kan det tyckas vara rätt så dyrt. Ett studentflak för 60 personer kostar vanligtvis omkring 20 000 kronor om man även vill ha med ett ljudpaket med större högtalare och annat som ni behöver.

Ett studentflak för 60 personer går utmärkt att boka för två klasser och om man räknar med att det går ungefär 25 personer i varje klass kommer kostnaden per person bli 800 kronor per person.

Det finns också flak som kostar betydligt mer och de flaken för 200 personer kostar vanligtvis uppemot 50 000 kronor.

När du bokar studentflak så finns det många olika aktörer på marknaden och vilka som du kan välja beror på vad du bor. I Göteborg och i närliggande kommuner finns exempelvis 123Student, medan i Stockholm hittar du andra aktörer såsom MinStudent och Studentflakstockholm.

Ett tips är att googla runt lite för att hitta det billigaste och bästa alternativet för dig och din klass beroende på vart i Sverige som ni bor.

Vad ingår när du bokar studentflak?

När man bokar studentflaket så brukar man vanligtvis behöva välja till saker såsom ljudpaket, dekorationer och om man behöver vill ha en flakvärd genom bolaget som man bakom genom eller inte.

För många studentbolag så finns det även möjligheten att välja DJ när man bokar studentflak, men det är inte något som ingår i priset som standard och något som vi inte tycker att du behöver.

Det är mycket enklare och billigare att skapa en egen musiklista på exempelvis Spotify som ni sätta ihop tillsammans med er klass.

En flakvärd är däremot något som du behöver på ditt studentflak, och det är en person som hjälper till på flaket vid färden och kan fungera som chaufförens högra arm.

En flakvärd kan vara en person som ni väljer och det är inte något du måste boka via företaget, men det som du behöver tänka på är att flakvärden vanligtvis ska vara minst 25 år.

När du räknar antalet personer som får plats på flaket brukar inte heller flakvärden räknas med vilket kan vara bra att veta.

Får man dricka alkohol på studentflaket?

Även om de flesta som tar studenten är 18 eller 19 år, vilket innebär att det är tillåtet för dem att dricka alkohol, så kommer de inte få dricka alkohol på studentflaket. För att dricka på studentflaket så man måste man vara 20 år.

Detta beror på att det finns svensk lagstiftning som säger att man måste vara 20 år för att få dricka och ta med sig alkohol på studentflaket. Om du är minst 18 år kan du däremot konsumera alkoholhaltiga drycker som är under 3,5%, vilket brukar innebära folköl.

Studentflaket brukar därför innebära en paus från drickandet av alkohol, men det betyder inte att festen måste ta slut. Det finns många andra sätt att ha roligt utan alkohol.