Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

utspring på studenten

Utspring på gymnasiet - Så går det till

Studentmottagningen, 24 januari 2023

När man tar studenten avslutar man skolan med ett så kallat "utspring", vilket är när studenterna lämnar skolan och uppvaktas av sina anhöriga och vänner.

Det går att likna utspringet som en symbolisk avslutning på gymnasietiden och en början på nya äventyr.

I denna artikeln kommer vi att tita närmare på allt som du behöver veta om utspringet, som förälder, anhörig och student.

Hur går utspringet till på gymnasiet?

När det är dags för studenterna att lämna gymnasiet, och skolan för sista gången så brukar det bli en riktigt stor fest. Detta kallas också för "utspring" och är symbolisk händelse.

Utspringet går till så att varje klass springer ut en efter en. Studenterna springer då ut på skolgården där deras anhöriga och vänner står och väntar på dem. Det brukar också vara en stor glädjeyra där det ofta sjungs, dansas, vinkas och ropas.

Varje klass brukar även ha valt sin egen låt som väljs tillsammans med klassen, och låten är klassens tid på “dansgolvet”.

Några vanliga låtar som många klasser väljer på utspringet är bland annat Runaway, Wake Me Up, Best Day of My Life och Don’t You Worry Child.

Efter att man har sprungit ut och dansat och firat, så brukar varje student möta upp sina familjer och vänner för att gratuleras och firas. Då brukar den som tar studenten också få den vanliga studentnallen, blommor och andra gosedjur som hängs runt halsen av sin anhöriga och vänner.

Efter att man har gratuleras och firats av sina vänner och familj så kan det se lite olika ut för olika skolor. En del studenter brukar åka hemåt direkt för sin studentmottagning, medan andra studenter hoppar på studentflaket för att fortsätta firandet med klassen.

Hur lång tid tar ett utspring?

Tiden för ett utspring varierar beroende på skolan och hur många klasser som ska springa ut. Hela utspringet tar vanligtvis mellan 2-4 timmar beroende på hur många klasser som går på skolan.

Den enskilda studenten och anhöriga brukar dock inte befinna sig på utspringet under hela denna tiden. Utan det är vanligt att ett enskilt utspring tar ungefär 15-20 minuter med tiden när man springer ut och gratulerar själva studenten.

Det är dock viktigt att tänka på att vara på plats i god tid innan eftersom det kan vara svårt att hitta parkeringar runt skolområdet.

Varje skola brukar också ange en tidpunkt för när utspringet börjar för varje klass, så att alla anhöriga och vänner kan vara på plats i god tid. Det är dock vanligast att utspringet börjar mellan klockan 10-12.

Checklista på saker inför utspringet

Nedan går vi igenom en checklista på flera olika saker som är vanliga att ha på utspringet. Både för själv klassen som springer ut, och bland föräldrar för att fira sitt barn som tar studenten.

  • Studentnalle, champagneglas eller andra gosedjur - Detta är ett måste att hänga runt halsen på den som tar studenten.
  • Konfettibomber - Det är väldigt vanligt att klassen köper in konfettibomber för att fira och skapa en extra festkänsla under utspringet.
  • Studentflagga eller landsflagga - Förutom att ha en studentskylt så brukar det bli allt vanligare att man också firar genom att ta med sig olika flaggor.
  • Kamera - En systemkamera kan vara bra att ta med sig för att fånga alla minnen av denna speciella dagen.

Om du behöver köpa saker för att hänga runt halsen på den som tar studenten så rekommenderar vi att kolla in Partyhallen.

Köpt allt inför studentfesten?
Skapa en minnesvärd fest med vackra dekorationer och tillbehör.Du kanske också gillar