Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

studentpresent

Studentpresenter 2023 - Hitta den perfekta studentpresenten

Studenten är en milstolpe i livet, en tid för firande och glädje, och en genomtänkt present kan göra denna speciella händelse ännu mer minnesvärd.

Att välja den perfekta studentpresenten kan dock vara en utmaning, speciellt när man vill hitta något som är både praktiskt och personligt, samtidigt som det inte spränger budgeten.

I den här artikeln guidar vi dig därför genom processen att hitta den bästa studentpresenten, oavsett om det är till en vän, en familjemedlem eller någon annan som står dig nära.

Hur hittar man en studentpresent som gör skillnad?

Att hitta den perfekta studentpresenten kan vara en utmaning, men det finns några enkla principer att följa för att försäkra dig om att din gåva blir uppskattad och minnesvärd. Här är några saker att tänka på när du letar efter den ultimata studentpresenten:

 1. Ta hänsyn till studentens behov och personlighet: En bra present är en som passar mottagarens behov och intressen. Tänk på om studenten skulle uppskatta en praktisk gåva eller något mer underhållande. Försök att hitta en balans mellan nytta och nöje.
 2. Fokusera på gåvans syfte: En present bör ha ett tydligt syfte eller mål. Om du vill ge en praktisk present, fundera på vad studenten behöver när hen exempelvis flyttar hemifrån. Vanliga praktiska presenter inkluderar köksredskap, handdukar och inredningsdetaljer.
 3. Skapa en personlig upplevelse: Om du känner studenten väl är det en bra idé att ge en rolig och personlig present som speglar deras intressen och hobbies. Se till att gåvan är något de kommer ha nytta av, så den inte bara blir liggande och dammar.
 4. Tänk utanför boxen: Ibland kan det vara värt att tänka utanför boxen när det gäller studentpresenter. Överväg att ge en upplevelse, som biljetter till en konsert, en resa, eller en kurs i något de är intresserade av.
 5. Sätt en budget: Det är viktigt att hålla sig inom en rimlig budget när man köper en studentpresent. En dyr present är inte alltid den bästa; det är tanken och omtanken som räknas.

I nästa avsnitt kommer vi att ge dig konkreta tips och förslag på både praktiska och roliga studentpresenter för att göra ditt val enklare.

Tips på praktiska studentpresenter

En examen innebär ofta stora förändringar och det kan vara knepigt att hitta en gåva som studenten både behöver och uppskattar. Fundera på vad studenten kan tänkas behöva när hen flyttar hemifrån eller börjar sitt nya liv.

Här är några förslag på praktiska studentgåvor:

 • Sängkläder - Kvalitetssängkläder är alltid uppskattade och något som studenten kanske inte prioriterar att köpa själv. Välj ett snyggt mönster som passar deras stil.
 • Badlakan - Mjuka och bekväma handdukar är perfekta för en student som flyttar hemifrån. Välj högkvalitativa och stilrena badlakan som håller länge. Vårt tips är att kolla in märket BELLA, som är prisvärda handdukar i hög kvalite.
 • Stekpanna och grytor - En bra stekpanna och en gryta är värdefulla verktyg i köket för studenter som behöver börja laga egen mat. En bra stekpanna som kostar under 500 kronor är Mareld Stekpanna 28cm.
 • Vinglas eller muggar - Fina vinglas eller muggar är utmärkta presenter för studenter som gillar att umgås med vänner över ett glas vin eller en kopp te. En av våra favoriter är Orrefors vinglas om du vill ha ett tips.
 • Presentkort - Ett presentkort till en butik, bokhandel eller restaurang ger studenten möjlighet att välja något de verkligen behöver och uppskattar.
 • Pastamaskin - För matlagningsentusiasten är en pastamaskin en rolig och praktisk present. Perfekt för den som vill imponera med hemlagad pasta. Vår tips är att kolla in Backaryd Pastamaskin.
studentpresenter

Tips på roliga och personliga studentpresenter

För att ge en rolig och personlig studentpresent är det viktigt att anpassa gåvan efter studentens intressen och smak.

Nedan följer några förslag på roliga studentpresenter:

 • Drönare - Drönare är populära och passar utmärkt för studenter med intresse för fotografi, film eller teknik.
 • Biljetter till en konsert eller teater - Ge en upplevelse genom att ge biljetter till en konsert, teaterföreställning eller komediklubb med deras favoritartist eller skådespelare.
 • Brädspel eller sällskapsspel - Ett brädspel anpassat efter studentens intressen kan bli en rolig aktivitet som underhåller och främjar umgänge med vänner och familj. En favorit hemma hos oss är Catan.
 • Biobiljetter eller streamingtjänst-prenumeration - För filmälskaren är biobiljetter eller en prenumeration på en streamingtjänst en rolig och uppskattad present.
 • Presentkort till ett spa eller massage - Ge en avkopplande upplevelse med ett presentkort till ett spa eller massage. Det ger studenten chansen att slappna av och återhämta sig efter allt hårt arbete.
 • Vinprovning eller ölprovning - För den som gillar vin eller öl kan en vin- eller ölprovning bli en rolig och lärorik upplevelse, där de får smaka och lära sig mer om sina favoritdrycker.
 • Presentkorg - Skapa en skräddarsydd presentkorg med en blandning av godsaker, småprylar och personliga föremål som du vet att studenten kommer att uppskatta.

Tips på aktiviteter som studentpresent

En upplevelsebaserad present kan bli ett minne för livet. Här är några tips på aktivitetspresenter som kan passa studenter:

 • Äventyrsaktiviteter - Ge studenten en adrenalinpumpande upplevelse, som exempelvis bungyjump, zipline eller en tur i en luftballong.
 • Kulinariska upplevelser - En matlagningskurs, chokladprovning eller en middag på en exklusiv restaurang kan bli en kulinarisk upplevelse som studenten sent kommer att glömma.
 • Weekendresa - En weekendresa till en spännande destination, kanske i kombination med en konsert, teaterföreställning eller en sportmatch, kan bli en fantastisk present.
 • Kulturella aktiviteter - Biljetter till ett museum, konstutställning eller en guidad tur i en historisk stad kan vara perfekt för den kulturintresserade studenten.

Oavsett vilken typ av present du väljer att ge studenten, är det viktigaste att det är något de kommer att uppskatta och ha användning av.

Genom att anpassa presenten efter studentens intressen och behov visar du att du bryr dig och önskar dem all lycka inför framtiden.

Hur mycket ska en studentpresent kosta?

Priset på en studentpresent kan variera en hel del och beror på hur väl du känner studenten. Föräldrar kan ibland lägga 4000 kronor eller mer på en present, medan en granne som inte är i en nära relation till studenten vanligtvis spenderar omkring 200 till 300 kronor.

Nedan går vi igenom hur mycket en studentpresent kan kosta beroende på vilken relation du har med den som tar studenten.

Förälder

Hur mycket en förälder spenderar varierar kraftigt, men en del föräldrar spenderar runt 3000-5000 kronor eller mer på en present till sitt barn. Det kan vara allt från en klocka till en dator, en studentresa, en upplevelse eller kanske en insättning på ett sparkonto som studenten kan använda i framtiden.

Släkting

En släkting spenderar i genomsnitt omkring 500 kronor på en studentpresent, men det finns även dem som spenderar mer än det och uppemot 1000 kronor. Presenten kan vara något personligt, som ett smycke, eller kanske en hushållsapparat som underlättar för studenten i deras nya hem.

Om du vill ha tips på studentpresenter som släkting kan du kolla in vår artikel om bästa studentpresenterna under 500 kronor.

Granne

En granne som inte har så nära relation till studenten brukar spendera mellan 200 och 300 kronor på en studentpresent. Det kan vara en bok, biobiljetter eller ett presentkort till en butik där studenten kan välja något de behöver eller önskar.

Om du vill ha fler tips på studentpresenter så kan du läsa vår artikel om prisvärda studentpresenter under 300 kronor.

Vän till familjen

Om du är en nära vän till familjen brukar du lägga ut cirka 200-500 kronor på en studentpresent. Detta kan vara allt ifrån några snygga vinglas till en stekpanna, en personlig dagbok, en kudde med roligt motiv eller kanske en uppsättning köksredskap för att hjälpa studenten när de börjar laga mat själva.

Oavsett din relation till studenten är det viktigt att komma ihåg att tanken bakom presenten är det som räknas. En väl genomtänkt och personlig gåva kan vara mycket mer betydelsefull än en dyr present som saknar personlig anknytning.

Ta hänsyn till studentens intressen och behov när du väljer en gåva, och tänk på att det inte alltid är prislappen som gör en present värdefull och uppskattad.

Vanliga frågor om studentpresenter

Nedan går vi igenom några vanliga frågor som föräldrar, släktingar och vänner vanligtvis har om studentpresenter.

Kan man ge pengar till den som tar studenten?

Ja, du kan ge pengar till den som har tagit examen. I Sverige är det vanligt att ge cirka 500 kronor i examensgåva, men beloppet kan variera beroende på hur nära du står studenten.

Om du inte är säker på vad du ska ge den utexaminerade kan pengar vanligtvis vara ett bra alternativ eftersom de kan använda dem för att köpa vad som helst.

Nackdelen med pengar är däremot att det inte är lika personligt som en fysisk gåva och kan ibland uppfattas som tanklöst, men om studenten vill ha pengar i gåva kan det vara en utmärkt present.

Kan man ge alkohol i studentpresent?

I Sverige är det inte så vanligt att ge alkohol i studentpresent, men det finns dem som gör det.

Det är dock viktigt att komma ihåg att den lagliga åldern att köpa alkohol i Sverige är 20 år och att de som tar studenten är under 20. Detta innebär att om du ger alkohol till en student i present kan de inte köpa den själva.

Är det bättre att ge en sak eller upplevelse i present?

Det beror på personen som tar studenten och deras individuella preferenser. Vissa personer uppskattar fysiska gåvor som de kan använda länge, medan andra älskar att få upplevelser som skapar minnen.

Fundera på vad du tror att studenten skulle uppskatta mest och välj en present utifrån det. Ibland kan det också gå att kombinera både en sak och en upplevelse.

Kan jag ge en studentpresent som flera personer går ihop om?

Att gå ihop med andra för att ge en studentpresent kan vara ett utmärkt sätt att ge en större och mer betydelsefull gåva. Det kan vara en dyrare upplevelse, en pryl av högre kvalitet eller något som hjälper studenten att komma igång med sitt nya liv efter studenten.

Tänk bara på att kommunicera väl med de andra som bidrar för att säkerställa att alla är överens om gåvan och att det inte blir några missförstånd.

Vad kan man ge till någon som redan har allt?

Om studenten redan har allt de behöver kan du överväga att ge en upplevelse, som en resa, en biljett till en konsert inom ett område de är intresserade av.

Du kan också tänka kreativt och ge en personlig gåva, som en handgjord bok med fotografier, eller något som du har tillverkat själv. Det viktigaste är att ge något som visar att du har lagt tid och omtanke på att välja den perfekta studentpresenten.