studentresa

Topp 9 studentdestinationer: Vart ska man åka på studentresa?

Studentmottagningen, 4 april 2023

Efter att man har tagit studenten så är det vanligt att fira med en studentresa tillsammans med sina vänner. Men vart ska man egentligen åka på studentresa?

Några av de mest populära festresorna för studenter är till Ayia Napa, Magaluf, Kreta, Mykonos och Rhodos. Andra studenter väljer andra typer av resor såsom tågluffa i Europa eller att backpacka i Asien.

I denna artikeln kommer vi gå igenom några av de vanligaste destinationerna för studentresan, samt vad du kommer att behöva tänka på.

De 9 vanligaste destinationerna för studentresan

Nedan går vi igenom några av de vanligaste destinationerna för studentresan.

1. Ayia Napa

Partystaden Ayia Napa hittas på Cypern och det är en populär destination för studentresor på grund av sina livliga nattklubbar, vackra stränder och varma väder.

Ayia Napa är också känt för sina många vackra stränder, inklusive den berömda Nissi Beach.

2. Magaluf

Magaluf är en populär feststad i Spanien, belägen på ön Mallorca. Det är en populär destination för studentresor på grund av sina livliga nattklubbar och stränder.

Under dagen kan du njuta av det vackra vädret och bada i havet, medan på kvällen kan du uppleva ett riktigt bra nattliv.

3. Kreta

Kreta är en annan populär destination för studentresor i Europa. Den grekiska ön erbjuder en unik kombination av historia, kultur, vacker natur och livliga nattklubbar.

Kreta är också känt för sina livliga nattklubbar och strandfester. Staden Chania är framförallt känt för att ha ett bra nattliv med en mängd barer och klubbar.

4. Rhodos

Rhodos är en vacker ö i Grekland som är känd för sina många vackra stränder och livliga nattklubbar. Dessutom har Rhodos många historiska sevärdheter om man är skulle tröttna på festandet.

Några populära stränder på Rhodos är Lindos, Faliraki och Anthony Quinn Beach.

5. Mykonos

Mykonos är en annan populär destination för studentresor. Den grekiska ön är känd för sina vackra stränder, livliga nattklubbar och utsökt mat.

Mykonos är dessutom kanske den mest livliga ön i Grekland, vilket gör det till en eftertraktad destination för festsugna studenter.

6. Amsterdam

Om man inte är särskilt badsugen på sin studentresa så kan Amsterdam vara ett bra alternativ på grund av sitt bra nattliv.

Amsterdam är känt för sitt bra nattliv vilket gör det till en favoritdestination för många studenter.

7. Ibiza

Ibiza är en ö i medelhavet som tillhör Spanien och det är ett annat mycket populärt resemål för många studenter.

Ibiza är framförallt känt för sitt pulserande nattliv med massor av fester. Dessutom så har ön väldigt många fina stränder så att du kan sola under dagarna när du inte är ute och festar.

8. Sunny Beach

Sunny Beach är en ort i Bulgarien vid stranden av Svarta havet och det är ett annan populär destination för många student- och festresor.

En fördel med att åka till Bulgarien är att mycket är rätt så billigt, vilket kan leda till en billigare festresa.

9. Zrce Beach

Om du letar efter en lite mer unik festresa så kan Zrce Beach vara ett bra alternativ. Detta är en strand som hittas i Kroatien och det är ett perfekt stället att åka till med kompisgänget med massor av dagsfester, fint vatten och natur.

fest på studentresa

Vad brukar man göra på en studentresa?

På en studentresa finns det en mängd olika aktiviteter att välja mellan, och det som man gör beror ofta på resmålet och den individuella studentens intressen.

Många studenter väljer däremot att fokusera på festande och nattliv, eftersom studentresan ofta ses som en tid för att fira avslutningen på gymnasiet och ha kul med vänner.

Då brukar man spendera dagarna på stränder eller vid poolen, där man kan sola, bada och umgås. På kvällarna är det senare vanligt att besöka barer, klubbar och nattklubbar för att dansa och festa hela natten lång.

Förutom festandet kan studentresan också innehålla andra aktiviteter såsom besöka historiska platser, museer och uppleva lokal kultur. Detta kan inkludera att utforska gamla städer, besöka världsarv eller delta i kulturella evenemang och festivaler.

Andra studenter kan vara intresserade av att fokusera på utomhusaktiviteter på sin studentresa. Detta kan innebära vandringar, cykelturer, klättring, vattensporter eller andra aktiviteter som ger möjlighet att upptäcka naturen och få en adrenalinkick.

Vad kostar en studentresa?

De flesta studenterna väljer att spendera mellan 3000-6000 kronor på sin studentresa. Om man är flera vänner som reser tillsammans brukar man vanligtvis få ett billigare pris.

Priset på din studentresa kommer också bero på när du vill åka och vart ni planerar att resa till. Därför är det bra att själv kolla upp priser på olika resesajter för att få en bättre uppfattning.

Om du åker tidigt på sommaren, och precis som man har tagit studenten så brukar man få ett bättre pris jämfört med senare under sommaren. Detta beror på att många fortfarande under denna tiden vilket ger ett lägre resepris.

När brukar man åka på studentresa?

De flesta studenterna väljer att åka på studentresa ungefär en vecka efter att de har tagit studenten och haft sin studentskiva.

Studentresan är framförallt ett sätt att fira avslutningen på gymnasiet och ta en paus innan man går vidare till nästa steg i sina liv, och kanske börjar arbeta eller studera vidare.

Tips för en lyckad studentresa

Nedan går vi igenom några tips för att få en lyckad och rolig studentresa.

  • Planera i tid - Det finns många fördelar med att börja planera i tid såsom bättre möjligheter till att hitta ett bra boende, och dessutom billigare priser.
  • Se upp för bluff-företag - Det finns många olika bolag som arrangerar studentresor, och se till att alltid läsa tidigare recensioner på exempelvis Trustpilot från studenter.
  • Var flexibel - Ibland blir det inte som man hade tänkt sig så var beredd på att ändra dina planer om det behövs.
  • Gör en budget - Fundera på hur mycket ni är villig på att spendera på en studentresa och gör en budget så att ni inte spenderar för mycket.
  • Var försiktig med alkoholen - Det är lätt att ge allt under fest och dricka lite för mycket under studentresan, men var försiktig och se till att du inte dricker för mycket eller gör något dumt.
  • Ha kul - Fokusera på ha så roligt som möjligt under resan. Det är viktigt att njuta av tiden med vänner och uppleva nya saker.Du kanske också gillar