Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

studentfest

Guide för Studentskivan - Klassens sista fest tillsammans

Studentmottagningen, 16 april 2023

I vissa delar av Sverige är studentskivor en djupt rotad tradition. Där är studentskivan en avslutande fest på gymnasiet som brukar innehålla middag, dans, underhållning och andra aktiviteter.

Det är en kväll fylld med glädje, samhörighet, dans och festligheter – samt en chans att släppa loss och säga hejdå till alla dina klasskamrater.

I denna guiden kommer vi att täcka allt som du behöver veta inför din studentskiva, från förberedelser och tema, till dekorationer och underhållning.

Förberedelser och planering för studentskiva

Att planera en studentskiva tillsammans med klassen kan vara både spännande och utmanande. Det är viktigt att organisera och planera väl för att skapa en lyckad och minnesvärd kväll.

Här kommer vi att gå igenom de viktigaste stegen i planeringsprocessen, såsom att boka lokal och sätta datum och välja ett tema för studentskivan.

Boka lokal och sätt datum

När din klass planerar er studentfest är det första steget att boka en lokal och bestämma datum för evenemanget.

Här är några saker att tänka på när ni väljer lokal och datum:

 1. Börja med att undersöka tillgängliga lokaler i ert område, och jämför de olika alternativ innan ni bestämmer er. Tänk dock på att populära lokaler kan bokas upp långt i förväg, så försök att vara ute i god tid.
 2. När ni väljer datum, se till att det inte krockar med andra viktiga evenemang, som exempelvis studentexamensdagen, studentbalen, eller nationella helgdagar.
 3. Vid val av lokal är det viktigt att ta hänsyn till antalet gäster, kostnad, tillgänglighet och andra särskilda behov. Kontrollera också om lokalen har tillräckligt med utrymme för dans, mat och underhållning.

En annan sak som ni behöver fundera över när det gäller studentskivan är om ni vill hyra en generell lokal, eller en festlokal såsom en klubb med bar och dansgolv.

Om man väljer att hyra en större lokal så är det även vanligt att man har studentskivan tillsammans med sin parallellklass eller bjuder in vänner och familj.

Välj ett tema för studentskivan

Ett tema kan hjälpa till att göra er studentskiva unik och minnesvärd för hela klassen. Temat kan påverka allt från klädsel och dekorationer till mat och underhållning.

Här är en lista med några populära teman för studentskivor:

 • Maskerad
 • Great Gatsby
 • Hollywood Glamour
 • Färgkodad fest (t.ex. svartvitt, pastellfärger)
 • Tidsresor (50-tal, 60-tal, 70-tal, 80-tal, 90-tal)
 • En natt i Paris eller annan världsstad (New York, London, Tokyo)
 • Nattklubb/Neon Lights
 • Beach Party
 • Afterski
 • Superhjältar och skurkar
 • Oscarsgala eller röda mattan
 • Grekiska gudar

Det viktigaste är att välja ett tema som speglar klassens personlighet och intressen samt engagerar och underhåller alla gäster. Diskutera och rösta fram ett tema i klassen som alla är nöjda med.

Skapa en budget och fördela kostnader

För att undvika obehagliga överraskningar och ekonomisk stress är det viktigt att skapa en budget för studentskivan. Här är några punkter att tänka på när ni skapar en budget:

 1. Gå igenom de olika kostnaderna för evenemanget, inklusive lokalhyra, catering, dekorationer, underhållning, fotografering och eventuella klädkostnader.
 2. Bestäm hur mycket varje elev kan tänka sig bidra till evenemanget och hur mycket klassen kan samla in genom olika insamlingar.
 3. Fördela kostnaderna mellan de olika posterna (som lokal och mat) så att ni kan prioritera vad som är viktigast för er klass och se till att ni håller er inom budgeten.
 4. Var transparent med klassen om kostnaderna och ge regelbundna uppdateringar om hur väl budgeten följs.

Genom att noggrant planera och organisera er fest kommer ni att skapa en oförglömlig kväll som hela klassen kan njuta av och minnas med glädje.

Mat och dryck för studentskivan

En viktig aspekt av en lyckad studentskiva är maten och drycken som serveras under kvällen. God mat och dryck kan göra kvällen extra minnesvärd och det kommer att bidra till en positiv stämning.

Skapa meny och cateringalternativ

För studentskivan är det vanligt att ha en förbestämd meny, oftast en trerättersmiddag med förrätt, huvudrätt och dessert.

Det går att beställa färdig mat genom ett cateringföretag, som kan leverera de utvalda rätterna. Isåfall behöver ni vara noga med att jämföra priser mellan olika cateringföretag för att hitta det bästa alternativet för er studentskiva.

Om ni själva får möjligheten att bestämma meny är det viktigt att ni hittar något som passar för klassen.

Tips på mat och dryck

När det gäller maten är det bra att ha variation för att alla ska kunna hitta något som de tycker om på middagen.

 • En förrätt kan vara en sallad, soppa eller något annat lätt och fräscht.
 • Huvudrätten kan inkludera kött, fisk eller vegetariska alternativ, tillsammans med passande sidorätter.
 • Desserten bör vara något sött och utsökt som avslutning på måltiden.

För dryck kan ni erbjuda både alkoholhaltiga och alkoholfria alternativ, såsom vin, öl, läsk och vatten.

Specialkost och allergier

Det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella specialkostbehov och allergier bland klasskamraterna.

Se till att cateringföretaget ni väljer kan erbjuda alternativ för dem som har särskilda kostbehov, såsom för vegetarianer och de som är allergiska.

Informera också cateringföretaget omeventuella allergier så att de kan förbereda maten på ett säkert sätt om ni har beställt mat.

Underhållning och aktiviteter

För att skapa en minnesvärd och rolig studentfest är det viktigt att ha en blandning av underhållning och aktiviteter som passar alla smaker.

Här är några förslag på olika typer av underhållning och aktiviteter som kan inkluderas i er studentskiva:

Liveband, DJ:s eller spellistor

 • Anlita ett liveband som spelar populära låtar och skapar en härlig stämning.
 • Hyr en DJ som kan mixa musik och få alla att dansa.
 • Om ni vill spara pengar och hålla nere på kostnaden kan ni istället skapa en spellista med klassens favoritlåtar som kan spelas under kvällen.

Fotografer och fotobås

 • Anlita en professionell fotograf för att ta bilder under kvällen.
 • Hyr ett fotobås där gästerna kan ta roliga och minnesvärda bilder tillsammans.
 • Skapa en "selfie station" med rolig rekvisita och bakgrund för gästerna att ta egna bilder.

Priser och utmärkelser

 • Ge ut priser och utmärkelser för olika kategorier, till exempel "Bästa klädsel", "Årets skämtare" eller "Klassens Mamma".
 • Anordna en enklare ceremoni där priserna delas ut och uppmärksamma klasskamraterna för deras prestationer och personligheter.

Dekorationer och belysning

För att skapa en fantastisk atmosfär på er studentskiva är det viktigt att tänka på dekorationer och belysning.

Här går vi igenom hur ni kan dekorera lokalen enligt ert valda tema, använda belysning för att skapa rätt stämning och hur ni kan göra egna dekorationer för att spara pengar.

Dekorera lokalen enligt tema

Om ni har valt ett tema för er studentskiva, se till att dekorationerna matchar temat. Det kan innebära att ni använder specifika färger, mönster, affischer eller andra rekvisita som hör ihop med temat.

Till exempel, om temat är "Great Gatsby", kan ni använda fjädrar, pärlor och gulddekorationer för att skapa en lyxig 1920-talskänsla.

Belysning för att skapa rätt stämning

Belysningen är avgörande för att skapa rätt stämning under studentskivan. Använd varmt och mjukt ljus för att skapa en inbjudande och mysig atmosfär.

Ni kan exempelvis använda ljusslingor eller färgade lampor för att ge lokalen en speciell touch.

DIY-dekorationer för att spara pengar

Om ni har en begränsad budget för dekorationer kan ni överväga att göra egna dekorationer. Detta är inte bara ett kostnadseffektivt alternativ, utan kan också vara ett roligt sätt att samarbeta och skapa personliga och unika dekorationer.

Använd material som papper, tyg och ballonger för att skapa vackra och kreativa dekorationer som matchar ert tema.

Ni kan också be klasskamraterna om hjälp med att samla material och pyssla tillsammans för att göra det till en gemensam aktivitet.

Vanliga frågor om studentskivor

Nedan går vi igenom några vanliga frågor som många studenter och föräldrar brukar ha om studentskivor.

Vad är en studentskiva?

En studentskiva är en typ av studentfest som anordnas för att fira sin examen och avslutningen på gymnasiet. Studentskivan kan normalt sätt innehålla middag, dans, underhållning och andra aktiviteter.

Studentskivan är ett tillfälle att ha kul och fira tillsammans med klasskamrater, vänner och ibland även familj.

När ska man ha studentskiva?

Studentskivor hålls vanligtvis i samband med studentexamen, vilket oftast sker i slutet av maj eller början av juni. Det exakta datumet för studentskivan kommer däremot att variera mellan olika skolor.

Det är viktigt att planera och boka lokal, underhållning och andra arrangemang i god tid för att säkerställa att allt är klart inför festen.

Hur mycket kostar det att anordna en studentskiva?

Kostnaden för att anordna en studentskiva varierar beroende på flera faktorer, såsom antalet gäster, lokalens kostnad, mat och dryck, underhållning och dekorationer.

En studentskiva kan kosta allt från några hundra kronor till någon tusenlapp per person, beroende på hur mycket pengar ni väljer att lägga ner på evenemanget, och om ni endast firar med klassen eller bjuder in andra till festen.

Det är exempelvis vanligt att alla eleverna i klassen får ett visst antal biljetter till studentskivan, som de sedan säljer till sina nära och kära eller andra intresserade. Genom att sälja biljetter kan man täcka en del av kostnaderna för evenemanget och göra det mer överkomligt för alla inblandade.

Köpt allt inför studentfesten?
Skapa en minnesvärd fest med vackra dekorationer och tillbehör.Du kanske också gillar