Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

tjej på studentbal

Maxa din studentbal: Allt du behöver veta för en oförglömlig upplevelse

Studentmottagningen, 5 april 2023

Studentbalen är en efterlängtad händelse under gymnasiet. Det är en kväll full av glamour och glitter, där studenterna klär upp sig, dansar till musiken och skapar minnen för livet.

Men för många elever kan det också vara en källa till oro eller stress. Med frågor som vad man ska ha på sig, vem man ska gå med, hur mycket det kommer att kosta och vad som förväntas av kvällen?

Men oroa dig inte, för här är vår guide till allt du behöver veta för att göra din studentbal oförglömlig. I denna artikeln kommer vi att gå igenom allt som du behöver veta inför studentbalen.

Välj den perfekta outfiten för studentbalen

Att välja rätt outfit och tillbehör för studentbalen kan kännas överväldigande, men med några enkla tips kommer du snart att hitta den perfekta looken.

Nedan går vi igenom några idéer för både tjejer och killar som hjälper dig att känna dig bekväm och elegant på balen.

Balkläder för tjejer

För tjejer är spetsklänningar i olika färger och stilar ett populärt val som balklänning. Men det finns många alternativ att välja mellan för att hitta en outfit som passar just dig:

 • Maxiklänningar: Långa klänningar ger en elegant och sofistikerad känsla och kan bäras med både höga och låga klackar.
 • Korta klänningar: Om du föredrar en mer lekfull stil, kan en kortare klänning vara ett bra val. Matcha med snygga strumpbyxor och pumps.
 • Byxdress: En snygg byxdress kan vara ett modernt och bekvämt alternativ till en klänning. Välj en i en djärv färg eller mönster för att göra ett statement.

När det gäller accessoarer är statement-smycken och glitterväskor populära val för tjejer. Höga klackar är vanliga, men för att kunna dansa hela natten kan det vara smart att välja lägre klackar eller flats.

Frisyrer som uppsättningar eller eleganta hårknutar är vanliga för tjejer. När det gäller smink är en naturlig och fräsch look populär, men du kan också experimentera med mer ögonmakeup eller läppstift för extra glamour.

Balkläder för killar

För killar är klassiska kostymer med slips eller fluga en stående favorit. Här är några tips för att skapa en stilfull look:

 • Välj rätt färg: Marinblå, grå och svart är klassiska färger för kostymer, men du kan också överväga en ljusare färg eller mönster för en mer unik look.
 • Anpassa din kostym: En skräddarsydd kostym kan sitta bättre och ger en mer polerad och professionell känsla.
 • Accessoarer: Matcha din kostym med en snygg slips eller fluga, samt en matchande ficknäsduk eller ett par snygga manschettknappar för en extra touch av elegans.

För skor är ett par skinnskor eller snygga sneakers ett bra alternativ. När det gäller frisyrer brukar killarna ha en vältrimmad frisyr.

Oavsett om du är tjej eller kille är det viktigaste när du väljer kläder och outfit för studentbalen att du känner dig bekväm och självsäker. Ha i åtanke att studentbalen är en formell tillställning, så välj en look som återspeglar detta.

Extra tips för både tjejer och killar

Här är några extra tips som kan hjälpa både tjejer och killar när de väljer sin outfit för studentbalen:

 • Prova olika stilar: Om du är osäker på vad som passar dig bäst, prova olika typer av kläder och stilar för att se vad som känns mest bekvämt och passande för dig.
 • Planera i förväg: För att undvika stress och brådska, börja leta efter din outfit och tillbehör i god tid innan balen. Detta ger dig tid att prova olika alternativ och hitta den perfekta looken.
 • Bekvämlighet är nyckeln: Se till att din outfit är bekväm och att du kan röra dig fritt i den. Om du planerar att dansa mycket under kvällen, välj kläder och skor som inte hindrar dig från att ha kul.
 • Kläder för olika väder: Studentbalen kan äga rum vid olika tidpunkter på året, så tänk på att välja en outfit som passar för det aktuella vädret. Ta med en jacka, eller välj en lättare outfit om det är varmt.

Kom ihåg att studentbalen är en speciell kväll där du får chansen att klä upp dig och fira tillsammans med dina vänner och klasskamrater.

Det viktigaste är att du känner dig bekväm och självsäker i din outfit, så att du kan njuta av kvällen och skapa minnen för livet.

tjejer som gör sig redo för bal

Kostnader för studentbalen: Vad du kan förvänta dig att betala?

Det finns flera kostnader kopplat till studentbalen, inklusive kläder, accessoarer, transport, biljetter, samt mat och dryck.

En biljett till studentbalen brukar vanligtvis kosta omkring 700 kronor om man köper biljetten i tid. Om man däremot väntar med att köpa biljetten är det vanligt att priset ökar till uppemot 1000 kronor.

Om du vill gå på studentbalen är det därför smart att köpa sin balbiljett i tid för att spara pengar.

För tjejer så brukar balklänningen var en av de dyraste utgifterna och det finns många balklänningar som kostar uppemot flera tusen kronor. Det går däremot att hitta snygga balklänningar under tusenlappen vilket kan vara ett bra alternativ om du inte vill lägga alldeles för mycket pengar.

Det finns också flera uthyrningstjänster där det brukar gå att hitta kläder för både tjejer och killar om man letar efter ett billigare alternativ. Du kan också fråga vänner eller familjemedlemmar om du kan låna kläder eller accessoarer för att hålla nere på utgifterna.

När det gäller transport, så kan det vara smart samordna med vänner för att dela på kostnaderna om ni exempelvis planerar att ta en taxi eller hyrbil.

äta middag på bal

Hur går det till på en studentbal?

En vanlig tradition är att studentbalen börjar med att studenterna samlas på en plats för att visa upp sina kläder och fånga minnen genom att låta föräldrarna ta foton.

Senare brukar studenterna ta sig till den plats där balen ska hållas för att äta god mat och ha roligt tillsammans med sina klasskamrater.

Dans är självklart också en stor del av kvällen. Det är också rätt så vanligt att det finns andra aktiviteter på plats som gör kvällen mer interaktiv och rolig, såsom fotobås där man kan ta foton tillsammans med sina kompisar.

För att göra kvällen minnesvärd och rolig, är det bra att vara öppen för nya upplevelser och försöka delta i aktiviteter som intresserar dig. Tänk också på att ta foton så att du minns studentbalen senare.

Ålderskrav och att ta med sig en dejt

En vanlig fråga som många elever har inför studentbalen är om det finns något ålderskrav för att få gå på studentbalen.

Oftast måste du vara minst 18 år för att få delta på studentbalen (eftersom det serveras alkohol till maten). Din klass behöver också ta studenten under det året för att du ska kunna få köpa balbiljetter, även om detta kan variera från skola till skola.

Detta innebär alltså att du inte kan gå på studentbalen med dina kompisar om du skulle gå i tvåan på gymnasiet just nu.

När det gäller att ta med en dejt på studentbalen, är det helt upp till dig. Vissa elever väljer att gå ensamma eller tillsammans med vänner, medan andra väljer att ta med sin egna dejt.

Om du vill ta med en dejt, behöver du tänka på att också köpa en biljett till denna personen, så att han eller hon kommer in på balen.

Om du inte har en dejt, så finns det många sätt att hitta någon att gå med på studentbalen. Du kan exempelvis fråga vänner eller klasskamrater som kanske också letar efter en dejt, om du vill ha någon att gå med.

Tänk också på att det inte är nödvändigt att ta med en dejt på studentbalen. Det viktigaste är att du har så roligt som möjligt och skapar en minnesvärd kväll.

Etikett och regler för studentbalen

Att följa etikett och regler under studentbalen är viktigt för att skapa en trevlig och minnesvärd upplevelse för alla deltagare. Här är några tips och råd att tänka på när det gäller etikett och regler under studentbalen:

 • Ankomst och mingel: När du anländer till balen, försök att vara social och vänlig, även om du kanske känner dig nervös eller blyg. Ta tillfället i akt att prata med klasskamrater och andra på balen.

 • Bordsuppförande: Vid bordet, följ grundläggande bordsuppförande. Använd rätt bestick, tugga med munnen stängd och prata inte med mat i munnen. Kom ihåg att tacka serveringspersonalen och visa uppskattning för maten.

 • Dansetikett: När det är dags för dans, bjud upp din dejt eller en vän på ett artigt och respektfullt sätt. Om du inte känner dig bekväm med att dansa, är det okej att tacka nej, men gör det på ett vänligt sätt. Respektera även din danspartners personliga utrymme och försök att följa takten i musiken.

 • Alkoholkonsumtion: Om alkohol serveras under balen, konsumera den med måtta. Det är viktigt att inte dricka för mycket och att uppträda ansvarsfullt.

 • Mobilanvändning: Använd din mobiltelefon sparsamt under balen. Det är oartigt att vara upptagen med din telefon när du bör vara engagerad i samtal och aktiviteter med de andra gästerna.
Du kanske också gillar