balkläder för killar

Studentbal för killar: Klädsel, förberedelser och tips

Studentmottagningen, 5 april 2023

En studentbal är en stor händelse i livet för många unga människor, och det är viktigt att man är väl förberedd för att få ut det mesta av kvällen.

För killar kan det ofta vara svårt att veta vad man ska ha på sig, och det kan därför vara bra att få lite tips på hur man bäst klär sig för studentbalen och andra saker man ska tänka på.

Klädsel och outfit för killar på studentbalen

Studentbalen är en speciell och minnesvärd händelse i de flesta ungdomars liv. För att göra det bästa intrycket och känna sig självsäker är det viktigt att välja en passande och elegant outfit.

Kostym och skjorta

Som kille brukar man ha på sig en mörk kostym tillsammans med en fluga på studentbalen. Detta är också samma klädsel som du kan bära senare när du tar på dig studenten, vilket är en stor fördel eftersom du inte behöver köpa två outfits.

De vanligaste färgerna på kostymen är mörkblå, mörkgrå eller svart tillsammans med en vit skjorta. Flugan kan variera i färg men några populära färger är röd, blå eller svart. Du kan även köpa en fluga med olika detaljer eller mönster för att skapa en mer unik look.

Om du planerar att gå tillsammans med en brud rekommenderar vi också att du försöker matcha färgerna på något sätt så att ni passar tillsammans. Du kan exempelvis ha samma färg på din fluga som hennes klänning.

Skor och accessoarer

När det gäller skor är det viktigt att välja ett par som är både stiliga och bekväma. Ett par klassiska, svarta eller mörkbruna läderskor fungerar oftast bra. Se till att dina skor är välputsade och i gott skick.

Matcha ditt skärp med skorna för att skapa en enhetlig och polerad look. Ett läderskärp i samma färg som dina skor är ett säkert val.

En ficknäsduk i en matchande eller kontrasterande färg till din fluga kan också vara en elegant detalj. Om du vill vara lite mer vågad kan du välja en mönstrad eller broderad ficknäsduk.

Klockor och smycken

Ett diskret och stilrent armbandsur kan vara en annan elegant accessoar till din studentbal-outfit. Försök att välja en klocka som matchar färgen på dina övriga accessoarer, exempelvis en klocka med en läderrem som matchar ditt skärp och skor.

Om du bär manschettknappar, se till att de är enkla och stiliga. Det är bäst att undvika alltför stora eller glittrande manschettknappar, eftersom de kan avleda uppmärksamheten från din övergripande look.

Frisyr och grooming

För att se ditt bästa ut på studentbalen är det viktigt att inte glömma bort din frisyr och grooming. Se till att ditt hår är nytvättat och ordentligt stylat.

Grooming innefattar också att vara noggrann med din ansiktsvård och rakning. Se till att du är väl rakad eller har en vältrimmad skäggstubb som passar ditt ansikte.

Du kan också använda en ansiktskräm och eventuellt en ansiktsrengöring för att ge din hud en fräsch och välpolerad look.

Parfym och doft

Att välja en subtil och sofistikerad parfym kan lägga till det där lilla extra till din studentbal-outfit. Använd dock inte för mycket parfym, eftersom en överväldigande doft kan vara obehaglig för dem omkring dig.

Försök istället att spraya en liten mängd parfym på dina handlederna och halsen. Detta skapar en behaglig och långvarig doft.

Praktiska råd för killar inför studentbalen

Nedan går vi igeno några praktiska råd för killar som förbereder sig för att gå på studentbalen:

  • Njut av kvällen: Studentbalen är en fest och en chans att fira med klasskamrater och vänner. Fokusera på att ha kul, skapa minnen och dela speciella ögonblick. Stressa inte över att hitta en dejt till balen; det viktigaste är att du själv njuter av kvällen.
  • Legitimation och ansvar: Kom ihåg att ta med legitimation ifall det behövs under kvällen, särskilt om du planerar att dricka alkohol. Var ansvarsfull och tänk på dina gränser och säkerheten för dig och dina vänner.
  • Transportplanering: Se till att du har en plan för hur du ska ta dig hem efter studentbalen, oavsett om det innebär att ta en taxi, åka buss eller få skjuts av en vän. Ha även med pengar eller någon form av betalning för att täcka eventuella transportkostnader.
  • Att bjuda ut någon till balen: Om du funderar på att bjuda ut någon till studentbalen, tveka inte att göra det. Det finns inget att förlora på att fråga, och det är viktigt att förhålla sig positivt. Det kan kännas nervöst, men att fråga är det första steget för att skapa en minnesvärd kväll tillsammans.
  • Väderförberedelser: Om det finns risk för regn under balen, ta med dig ett paraply eller en regnjacka. Att vara förberedd på dåligt väder kan hjälpa till att undvika besvikelser och hålla kvällens festligheter igång.
  • Kommunicera med dina föräldrar: Var öppen med dina föräldrar om dina planer inför studentbalen, så att de vet allt som de behöver göra. Exempelvis när balen börjar och när du planerar att komma hem.

Genom att följa dessa råd kommer du att vara väl förberedd för en fantastisk studentbal och skapa minnen som kommer att vara i många år framöver.

äta middag på bal

Att bjuda ut en tjej till studentbalen: Tips och råd

Innan du frågar en tjej om hon vill gå på balen med dig, förbered dig mentalt och var ärlig om dina känslor. Försök att uttrycka dig på ett uppriktigt sätt, till exempel: "Jag skulle verkligen uppskatta att få gå på balen med dig. Skulle du vilja göra det med mig?"

Oavsett om tjejen svarar ja eller nej så är det viktigt att vara artig och respektfull. Att fråga någon att gå på balen kan vara utmanande, men modet att våga fråga är en viktig del av processen. Kom ihåg att det inte är något att förlora på att ställa frågan.

Om tjejen säger nej, så kan du bara acceptera hennes beslut och gå vidare. Du kan alltid gå på balen med en annan vän eller ensam, men om du inte frågar kommer du aldrig att veta vad som kunde ha hänt. Det finns många skäl till varför någon kan säga nej, och det behöver inte vara personligt.

Vad kostar det att gå på studentbal?

Priset kan variera mycket beroende på vilken stad du bor i och vilken skola du går på. Priset för att delta i studentbalen kan inkludera olika saker som inträde, mat och dryck, underhållning och eventuella fördelar som en fotograf.

Det genomsnittliga priset för att gå på en studentbal ligger runt 700 kronor per person och detta brukar inkludera inträde, mat och dryck samt underhållning.

För att få ett mer exakt pris rekommenderar vi dock att du frågar din skola eller studentföreningen som anordnar balen för att få ett mer exakt pris.
Du kanske också gillar