studentbal

Måste man gå på studentbalen?

Studentmottagningen, 21 februari 2023

Kanske har du sett filmer eller tv-serier där studentbalen porträtteras som den perfekta avslutningen på skolåret. Men nu när balen närmar sig, så kanske du osäker på om studentbalen är något för dig.

I den här artikeln kommer vi att ta en titta närmare på frågan som många studenter ställer, måste man gå på studentbalen?

Måste man gå på studentbalen?

Om man ska gå på studentbalen eller inte bestämmer man helt själv. Det är inget måste att gå på studentbalen, men det kan vara en minnesvärd händelse för många studenter.

Det finns också flera anledningar till varför man inte skulle vilja eller kunna gå på studentbalen.

En av de vanligaste anledningarna är kostnaden och det beror på att det är ganska dyrt att gå på balen. Man behöver räkna in många olika kostnader såsom kläder, hår- och smink fix, transport och biljetter.

Om man behöver betala allt detta själv kan det bli en dyr utgift, och det kan vara något som man inte har råd med eller vill prioritera. Bara balklänningen kan exempelvis kosta flera hundra kronor till flera tusen kronor.

En annan anledning är social ångest. Många tycker att det är jobbigt att hitta en partner att gå med, eller så kanske man känner sig obekväm i stora folksamlingar.

Andra studenter kan ha andra planer eller aktiviteter som krockar med studentbalen, och kanske kan de inte gå på studentbalen på grund av den anledningen.

Oavsett anledningen till varför du funderar på att inte gå på studentbalen så är det upp till dig att avgöra om du ska delta eller inte.

Men för att du kunna se båda sidorna med studentbalen, tänkte vi också gå igenom några av fördelarna nedan.

Fördelarna med att gå på studentbal

Att delta på studentbalen kan ha många fördelar och det kan vara väldigt roligt. Här är några av de främsta fördelarna med att gå på studentbal:

  • En chans att fira dina prestationer: Studentbalen är en chans att fira dina prestationer efter flera år av hårt arbete. Det är ett tillfälle att klä upp sig, ha roligt och känna sig speciell för en kväll.
  • Skapa minnen som varar livet ut: Studentbalen kan ge dig minnen för livet. Det är en möjlighet att ta foton, dansa med vänner och skapa minnen som du kan titta tillbaka på med glädje och nostalgi.
  • Förbättra sociala färdigheter: Om du funderar på att inte gå på studentbalen på grund av social ångest så kommer du att utmana dig själv genom att gå på studentbalen. Detta kan göra dig mer självsäker i längden.
  • Stärka gemenskapen: Studentbalen är en chans att stärka gemenskapen bland klasskamraterna. Det är ett bra tillfälle umgås med människor som du har tillbringat flera år med, och att skapa minnen tillsammans innan ni alla går skilda vägar.

Det finns alltså flera fördelar med att gå på studentbalen, men det är fortfarande upp till dig att avgöra om studentbalen är rätt för dig eller inte.

balklanningar

Ska man gå på studentbalen eller inte?

Om du känner dig obekväm med att gå på balen, det är för dyrt, eller om studentbalen inte känns särskild rolig så är det helt ok att inte delta.

I varje klass på 30 personer så brukar det vara minst 1-2 personer som väljer att inte gå på balen av olika anledningar. Det är alltså rätt så normalt att välja att inte gå på studentbalen.

Jag själv var en av de som gick på balen, och även om jag fortfarande minns studentbalen som en mycket rolig kväll - så skulle jag säga det inte hade gjort så mycket om jag inte hade haft det minnet. Jag hade inte "förlorat allt" om jag inte hade gått på balen, även om jag är glad att jag gjorde det.

Hur du vill göra är däremot något som du behöver bestämma själv och fundera över. Fundera på vad som är viktigt för dig och vad du vill uppnå genom att delta i studentbalen, och fatta sedan ett beslut som passar just dig.

Och oavsett vad du väljer, kom ihåg att det viktigaste är att du trivs och känner dig bekväm med ditt beslut.
Du kanske också gillar