välja klänning

Så väljer du rätt klänning för din kroppsform

Studentmottagningen, 6 april 2023

Bal- och studentbalsäsongen är snart i full gång, och du kanske redan drömmer om att dansa natten lång i den perfekta klänningen. Men hur hittar du den där klänningen som inte bara ser fantastisk ut, utan också får dig att känna dig som en stjärna?

Att välja rätt klänning för din kroppsform är avgörande för att få dig att känna dig på topp. Det handlar inte bara om modetrender, utan också om att förstå vad som passar just din kropp och framhäver dina bästa egenskaper.

Oavsett om du är på jakt efter en balklänning eller en studentklänning, kommer den här guiden att ge dig verktygen du behöver för att göra det bästa valet.

Hur identiferar man sin kroppsform?

Innan vi dyker in i de specifika klänningsstilarna för varje kroppsform, är det viktigt att förstå din egen unika kroppsform.

Att känna till din kroppsform gör det enklare att välja klänningar som kompletterar och framhäver dina bästa egenskaper, vilket i sin tur gör att du känner dig självsäker och bekväm på studentbalen eller studenten.

De vanligaste kroppsformerna

Det finns fem vanliga kroppsformer som vi kommer att fokusera på i denna artikel.

Här är en kort beskrivning av varje kroppsform:

 • Päronformad: Om du har bredare höfter än axlar och en smalare överkropp, har du troligen en päronformad kropp. Kvinnor med denna kroppsform tenderar att bära mer vikt i nedre delen av kroppen.
 • Äppelformad: Om du har en rundare överkropp, bredare axlar och smalare höfter, har du en äppelformad kroppsform. Kvinnor med denna kroppsform tenderar att bära mer vikt i midjan och buken.
 • Rektangulär: Om dina axlar, midja och höfter är ungefär lika breda och du har en rakt upp och ned-silhuett, har du en rektangulär kroppsform. Detta är en ganska vanlig kroppsform och kännetecknas av en mindre markerad midja.
 • Timglasformad: Om du har en smal midja med lika breda axlar och höfter, har du en timglasformad kropp. Kvinnor med denna kroppsform har naturligt välbalanserade proportioner.
 • Inverterad triangel: Om du har bredare axlar än höfter och en smalare underkropp, har du en inverterad triangel kroppsform. Denna kroppsform kännetecknas av en större överkropp och smalare ben.

Hur man identifierar sin kroppsform:

För att identifiera din kroppsform kan du följa dessa enkla steg:

 1. Mäta och jämföra olika kroppsdelar: Använd ett måttband för att mäta omkretsen av dina axlar, midja och höfter. Skriv ner dina mått för att enkelt jämföra dem.
 2. Analysera proportioner: Jämför dina mått för att avgöra vilken kroppsform du har. Om dina höfter är bredare än dina axlar och din midja är smalare, kan du ha en päronformad kropp. Om dina axlar och höfter är lika breda och din midja är smal, har du troligen en timglasformad kropp. Och så vidare.

Kom ihåg att ingen kroppsform är bättre än någon annan – alla kroppar är unika och vackra på sitt eget sätt!

Genom att identifiera din kroppsform och förstå vilka klänningsstilar som passar bäst för just dig, kan du skapa en look som verkligen framhäver din skönhet och får dig att känna dig självsäker och bekväm under hela balen eller studentbalen.

När du har identifierat din kroppsform är det dags att börja utforska vilka klänningsstilar som passar bäst för din form.

I kommande avsnitt kommer vi att gå igenom de bästa klänningsstilarna för varje kroppsform, samt ge tips och tricks för att hitta den perfekta klänningen för just dig.

olika kroppstyper

Päronformad kropp

Om du har en päronformad kropp, innebär det att dina höfter är bredare än dina axlar och din överkropp är smalare. Kvinnor med denna kroppsform har ofta en väldefinierad midja och tenderar att bära mer vikt i nedre delen av kroppen.

Det viktigaste för dig när du väljer en klänning är att balansera din överkropp och underkropp, samt att framhäva din smala midja.

Klänningsstilar som passar bäst

Här är några klänningsstilar som passar päronformade kroppar och hjälper till att skapa en harmonisk silhuett:

 1. A-linjeformade klänningar: A-linjeformade klänningar är smala upptill och vidgas gradvis mot fållen, vilket skapar en A-formad silhuett. Denna stil är perfekt för päronformade kroppar eftersom den framhäver midjan och skapar en jämn övergång från överkroppen till underkroppen.
 2. Klänningar med utsvängda kjolar: Utsvängda kjolar, som t.ex. cirkelkjolar eller skaterkjolar, hjälper till att balansera bredare höfter och skapar en vacker, feminin silhuett.
 3. Klänningar som framhäver midjan: Eftersom päronformade kroppar har en naturligt smal midja, är det viktigt att välja klänningar som framhäver detta område. Bälten, midjeband eller klänningar med sömmar och detaljer som drar uppmärksamheten till midjan är bra val för dig.

Tips för när du väljer klänning

 • Satsa på klänningar med detaljer, mönster eller volanger på överdelen för att dra uppmärksamheten uppåt och balansera ut din underkropp.
 • Undvik klänningar med volanger, stora mönster eller andra detaljer som lägger volym till höfterna och låren, eftersom dessa kan göra din underkropp ännu bredare.
 • Välj klänningar med V-ringningar eller båtringningar för att skapa en illusion av bredare axlar och balansera din kroppsform.
 • Om du vill ha en klänning med ärmar, prova klänningar med trumpetärm eller ballongärm, som kan skapa en jämnare övergång mellan din överkropp och underkropp.

När du väljer en klänning för din päronformade kropp, kom ihåg att det viktigaste är att du känner dig bekväm och självsäker i din outfit.

Äppelformad kropp

Om du har en äppelformad kropp innebär det att du har en rundare överkropp, bredare axlar och smalare höfter. Kvinnor med denna kroppsform tenderar att bära mer vikt i midjan och buken.

När du väljer en klänning är det viktigt att du hittar en stil som framhäver dina bästa egenskaper, skapar en illusion av en smalare midja och balanserar din överkropp och underkropp.

Klänningsstilar som passar bäst

Här är några klänningsstilar som passar äppelformade kroppar och hjälper till att skapa en vacker och balanserad silhuett:

 1. Klänningar med V-ringning: V-ringningar är smickrande för äppelformade kroppar eftersom de drar uppmärksamheten uppåt och skapar en längre, smalare överkropp. Dessutom kan en V-ringning hjälpa till att balansera bredare axlar.
 2. Klänningar med imperielinje: Imperielinje klänningar har en hög midja som sitter precis under bysten och en lös kjol som flyter ut från midjan. Denna stil är perfekt för äppelformade kroppar eftersom den drar uppmärksamheten bort från midjan och buken och skapar en mer definierad silhuett.
 3. Lösa klänningar som skapar en siluett: Lösa klänningar, såsom omlottklänningar, A-linjeformade klänningar eller klänningar med ett skärp eller band i midjan, kan skapa en illusion av en smalare midja och mer balanserade proportioner. Dessa klänningar är bekväma och ger dig rörelsefrihet under balen eller studentbalen.

Tips för när du väljer klänning

 • Satsa på klänningar med detaljer, mönster eller textur på kjolen för att dra uppmärksamheten nedåt och balansera din överkropp.
 • Undvik klänningar med mycket volym eller detaljer runt midjan, eftersom dessa kan göra din midja större och skapa en ojämn silhuett.
 • Om du vill ha en klänning med ärmar, prova klänningar med trekvartsärmar eller korta ärmar, som kan skapa en mer balanserad look och dölja överarmar om det är något du vill.
 • Välj klänningar med längre kjolar för att skapa en längre, smalare underkropp och balansera din överkropp.

När du väljer en klänning för din äppelformade kropp, kom ihåg att det viktigaste är att du känner dig bekväm och självsäker i din outfit.

Rektangulär kropp

Om du har en rektangulär kropp innebär det att dina axlar, midja och höfter är ungefär lika breda, och din kroppsform liknar en rak linje eller en rektangel. Kvinnor med denna kroppsform har ofta en atletisk byggnad och saknar markerade kurvor.

När du väljer en klänning är det viktigt att du hittar en stil som skapar illusionen av kurvor och balanserar din överkropp och underkropp.

Klänningsstilar som passar bäst

Här är några klänningsstilar som passar rektangulära kroppar och hjälper till att skapa en vacker och balanserad silhuett:

 1. Klänningar med markerad midja: Klänningar som har en markerad midja, såsom klänningar med skärp, band eller sömmar som drar uppmärksamheten till midjan, hjälper till att skapa illusionen av kurvor på en rektangulär kropp. Dessa klänningar kan ge en mer feminin och smickrande silhuett.
 2. Klänningar med detaljer och volanger: Klänningar med detaljer och volanger, såsom ruching, draperingar eller volanger, kan hjälpa till att skapa volym och kurvor på en rektangulär kropp. Satsa på klänningar med detaljer på överkroppen och underkroppen för att skapa en balanserad look.
 3. Klänningar med asymmetrisk snitt: Klänningar med asymmetriska snitt, såsom en enaxlad klänning eller en klänning med en ojämn fåll, kan hjälpa till att skapa en intressant och unik silhuett på en rektangulär kropp. Dessa klänningar kan vara ett utmärkt val om du vill ha en klänning som sticker ut från mängden.

Tips för när du väljer klänning

 • Satsa på klänningar med utsvängda eller A-linjeformade kjolar för att skapa illusionen av bredare höfter och en smalare midja.
 • Undvik klänningar med raka snitt, eftersom dessa kan göra din kroppsform ännu mer rektangulär och sakna kurvor.
 • Välj klänningar med detaljer som drar uppmärksamheten till din överkropp och underkropp, såsom broderier, paljetter eller spets, för att skapa en balanserad look.
 • Om du vill ha en klänning med ärmar, prova klänningar med ballongärm, trumpetärm eller korta ärmar, som kan skapa en jämnare övergång mellan din överkropp och underkropp.

När du väljer en klänning för din rektangulära kropp, kom ihåg att det viktigaste är att du känner dig bekväm och självsäker i din outfit.

Timglasformad kropp

Om du har en timglasformad kropp innebär det att dina axlar och höfter är ungefär lika breda och att du har en markerad midja. Kvinnor med denna kroppsform har ofta balanserade proportioner och naturliga kurvor.

När du väljer en klänning är det viktigt att du hittar en stil som framhäver dina kurvor och skapar en harmonisk silhuett.

Klänningsstilar som passar bäst

Här är några klänningsstilar som passar timglasformade kroppar och hjälper till att skapa en vacker och balanserad silhuett:

 1. Klänningar som framhäver midjan: Klänningar som framhäver din smala midja, såsom klänningar med skärp, midjeband eller sömmar som drar uppmärksamheten till midjan, är smickrande för timglasformade kroppar. Dessa klänningar hjälper till att framhäva dina kurvor och skapa en feminin silhuett.
 2. Klänningar med figurnära snitt: Klänningar med figurnära snitt, såsom bodycon-klänningar, sjöjungfruklänningar eller klänningar med en nära passform, är perfekta för att visa upp din timglasformade kroppsform. Dessa klänningar framhäver dina kurvor och skapar en smickrande silhuett.
 3. Klänningar med öppen rygg eller djup urringning: Klänningar med öppen rygg eller djup urringning kan hjälpa till att balansera din överkropp och underkropp och skapa en intressant och unik look. Dessa klänningar är ett utmärkt val om du vill ha en klänning som sticker ut från mängden och framhäver dina bästa egenskaper.

Tips för när du väljer klänning

 • Satsa på klänningar med detaljer som drar uppmärksamheten till din midja, såsom broderier, paljetter eller spets, för att framhäva dina kurvor och skapa en balanserad look.
 • Undvik klänningar med mycket volym eller detaljer runt midjan, eftersom dessa kan dölja din midja och skapa en mindre smickrande silhuett.
 • Välj klänningar med längre kjolar för att skapa en längre, smalare underkropp och balansera din överkropp.
 • Om du vill ha en klänning med ärmar, prova klänningar med trekvartsärmar eller korta ärmar, som kan skapa en mer balanserad look och dölja överarmar om det är något du vill.

När du väljer en klänning för din timglasformade kropp, kom ihåg att det viktigaste är att du känner dig bekväm och självsäker i din outfit.

Inverterad triangel kropp

Om du har en inverterad triangel kropp innebär det att dina axlar och överkropp är bredare än dina höfter och underkropp. Kvinnor med denna kroppsform har ofta en atletisk byggnad och kan ha en större byst.

När du väljer en klänning är det viktigt att du hittar en stil som balanserar din överkropp och underkropp och skapar en harmonisk silhuett.

Klänningsstilar som passar bäst

Här är några klänningsstilar som passar inverterade triangel kroppar och hjälper till att skapa en vacker och balanserad silhuett:

 1. Klänningar med balanserade proportioner: Klänningar som har en balans mellan överkropp och underkropp, såsom A-linjeformade klänningar eller klänningar med utsvängda kjolar, är smickrande för inverterade triangel kroppar. Dessa klänningar hjälper till att skapa illusionen av bredare höfter och en smalare överkropp.
 2. Klänningar med detaljer vid höften: Klänningar med detaljer vid höften, såsom ruching, draperingar, volanger eller fickor, kan hjälpa till att skapa volym och balans på en inverterad triangel kropp. Satsa på klänningar med detaljer vid höften för att skapa en mer balanserad och smickrande silhuett.
 3. Klänningar med vid kjol: Klänningar med vid kjol, såsom cirkelkjolar, veckade kjolar eller kjolar med volym, kan hjälpa till att skapa en balanserad silhuett på en inverterad triangel kropp. Dessa kjolar ger en illusion av bredare höfter och en smalare överkropp, vilket skapar en harmonisk look.

Tips för när du väljer klänning

 • Satsa på klänningar med V-ringning eller smala axelband för att balansera din överkropp och skapa en längre, smalare överkropp.
 • Undvik klänningar med mycket volym eller detaljer på överkroppen, eftersom dessa kan göra din överkropp större och skapa en ojämn silhuett.
 • Välj klänningar med längre kjolar för att skapa en längre, smalare underkropp och balansera din överkropp.
 • Om du vill ha en klänning med ärmar, prova klänningar med smala eller korta ärmar, som kan skapa en jämnare övergång mellan din överkropp och underkropp.

När du väljer en klänning för din inverterade triangel kropp, kom ihåg att det viktigaste är att du känner dig bekväm och självsäker i din outfit.

Hur påverkar färg och mönster klänningsvalet?

När det gäller att välja den perfekta klänningen är det inte bara viktigt att hitta en stil som passar din kroppsform, utan också att ta hänsyn till färg och mönster.

Färgen på din klänning bör komplettera din hudton, och vissa färger kan få dig att se fräsch och strålande ut, medan andra kan göra att du ser blek eller trött ut. Genom att prova olika färger kan du hitta den nyans som passar dig bäst.

Mönster kan också ha en stor inverkan på hur din klänning ser ut och hur den framhäver din kroppsform. Genom att välja rätt mönster för din klänning kan du skapa en smickrande silhuett och balansera dina proportioner.

Till exempel kan vertikala linjer hjälpa till att skapa en längre, smalare look, medan horisontella linjer kan skapa en bredare silhuett. Mindre, diskreta mönster kan vara mer smickrande än stora, iögonfallande mönster, särskilt om du vill skapa en harmonisk, balanserad look.

Färg och mönster kan också användas strategiskt för att framhäva dina bästa attribut och skapa en vacker, balanserad look.

Till exempel, om du har vackra axlar, kan du välja en klänning med en ljus färg eller mönster på överkroppen för att dra uppmärksamheten dit. Samtidigt kan mörka färger eller enfärgade klänningar användas för att dölja de områden du vill tona ner.

Att känna sig bekväm och självsäker på balen eller studentbalen är av största vikt, och att hitta den rätta klänningen som passar din kroppsform, färg och mönster är en stor del av det.

Med hjälp av denna guide hoppas vi därför att du nu känner dig bättre rustad att hitta din drömklänning och skapa en minnesvärd upplevelse på din stora dag.
Du kanske också gillar