kostnad student

Vad kostar det att ta studenten?

Studentmottagningen, 18 augusti 2022

I genomsnitt kostar det mellan 13 000 och 17 000 kronor att ta studenten. Den största kostnaden är vanligtvis mat och annat till studentmottagningen. Medan några andra kostnader kopplat till studenten är saker studentmössa, balklänningen, studentskylt, och studentflaket.

I denna artikeln kommer vi gå igenom allt kring de olika kostnaderna i samband med studenten, samt vad du kan göra för att försöka hålla nere kostnaden.

Vad kostar det att ha studentmottagning?

Det kostar omkring 13 000 och 17000 kronor för allt kopplat till att ta studentexamen.

Den största kostnaden är vanligtvis mat, alkohol och andra saker för studentmottagningen. Det är inte ovanligt att man spenderar omkring 150 kronor per person som kommer på studentmottagning.

Inom dessa 150 kronor per person ingår saker såsom:

 • Mat
 • Alkohol
 • Alkoholfria drycker
 • Snacks och tilltugg
 • Dekorationer

Detta innebär att om du bjuder 20 personer på studentmottagningen kommer behöver spendera 3 000 kronor enbart på mat och dryck.

Ibland kan kostnaden och hamna på mer om man exempelvis hyr en lokal eller väljer att betala för extra saker som underhållning. Om man hyr en lokal kan det istället vara mer rimligt att räkna på omkring 350 kronor per person.

Om man skulle bjuda 20 personer och hyr en lokal kan detta innebära att man en kostnad på 7000 SEK.

Vilka andra kostnader finns när man tar studenten?

Andra saker som kostar pengar när man tar studenten är till exempel:

 • Studentmössa
 • Kläder för studenten
 • Hår, smink och accessoarer
 • Studentskylt
 • Studentflaket
 • Balen
 • Studentresa

Studentmössan är kanske det mest ikoniska föremålet som förknippas med studentexamen. En studentmössa kostar vanligtvis runt 500 kronor, men det finns billigare och dyrare varianter.

De kläder du bär som student kostar också pengar. Det är vanligt att man hyr eller köper kläder till studenten. Priset på dessa kan variera mycket, men i genomsnitt spenderar de flesta runt 2000-3000 kronor.

Hår, smink och accessoarer kan också vara ganska kostsamma. Om du vill ha ditt hår och smink som görs professionellt kan det kosta uppemot 1 000 kronor.

Studentskylten är också en viktig sak vid studenten. En studentskylt brukar kosta runt 250 kronor.

Studentflaket kostar också pengar och här beror kostnaden på vad du och din klass kommer överens om. Vanligtvis kan man däremot räkna på en kostnad på minst 300 kronor.

Balen är också något som man brukar göra innan studenten och den kostar också pengar. Det är vanligt att det kostar omkring 700 kronor att gå på studentbalen, sen kanske man också vill köpa en speciell klädsel till balen också vilket gör att den kan bli ännu dyrare.

Många studenter väljer också att åka på studentresa eller en studentkryssning och den kan variera mycket i pris. Det är vanligt att många studenter väljer att spendera omkring 3000-6000 kronor på en resa för att fira att de har tagit studenten.

Vad ska jag tänka på när jag överväger kostnaderna?

Det finns några saker du bör tänka på när det gäller kostnaden för din examen.

Det första är hur många personer du vill bjuda in, eftersom detta kommer att ha stor inverkan på den totala kostnaden. Om du vill hålla kostnaden ner, kan du överväga att bjuda in färre personer och endast bjuda in de allra närmaste till familjen.

Du bör också fundera på vilken typ av mat och dryck du vill servera på studentmottagningen. En del väljer också bort alkoholen, medan andra har ett väldigt begränsat utbud för att hålla nere kostnaden.

En annan sak att tänka på är om du vill hyra en lokal för studentmottagningen. Detta är något som kan bli väldigt dyrt, så om du vill spara pengar på det bäst att ha studentmottagningen hemma.

Du kan även överväga att låna många saker till studentmottagningen istället för att köpa såsom bord, stolar, glas och porslin. Detta kan vara ännu ett sätt att hålla nere kostnaden.

Hur många personer ska du bjuda?

Antalet personer som du väljer att bjuda är vanligtvis den kostnaden som du har störst kontroll över eftersom det påverkar hur mycket du spenderar på mat, dryck och andra saker som hyra av en lokal.

Vanligtvis kostar det omkring 150 kronor per person för mat, dryck och andra saker kopplat till studentmottagningen. Naturligtvis kan du däremot spendera mer eller mindre beroende på vilken typ av mat och dryck du serverar på studenten, och då kan kostnaden istället närma sig omkring 100 kronor per person.

Om du vill hålla kostnaderna nere kan överväga att bjuda in färre personer och endast bjuda in de allra närmaste till familjen.

Köpt allt inför studentfesten?
Skapa en minnesvärd fest med vackra dekorationer och tillbehör.Du kanske också gillar